En Çok Satış Hangi Pazar Yerinde ?


İnternet satış ve pazarlama organizasyonu yapan tüm pazar yeri satıcılarının aklındaki yegane sorulardan biridir bu. Pazar yeri entegrasyonları ile pazar yerlerini yönetmek ne kadar kolay olsada neticede her pazar yeri kendine özgü bir organizasyon ve emek istiyor, dolayısı ile e-ticaret yapan firmalar önceliği bu anlamda en çok verim alacakları siteye öncelik vermek istiyorlar. Yazının başında tüm pazar yerlerinde olmak size büyük fayda sağlayacaktır diyerek başlayalım yani en verimli pazar yerini araştıyor olsak da tüm pazar yerlerinde olmamız gerekliliğini aklımızın bir köşesinde tutalım. Bunun unutmamakla birlikte tabiki en verim alacağımız pazar yerinden başlayarak organizasyonumuzu genişletelim. 


Tüketici araştırmalarına göre  satıcılarında, satın alanlarından en memnun olduğu pazar yeri açık ara Trendyol. Bu oran yaklaşlık %45 ,  yani trendyol pazarın yarıya yakın kısmına hakim durumda. Burda müşteri için en önemli iki kriterden biri müşteri hizmetleri ve trendyola özgü 15 gün içinde koşulsuz iade seçeneği. Ürün ne olursa olsun iade yapabileceğiniz için müşteri bunu çok önemsiyor hatta sırf bu yüzden trendyolda kişiselleştirilmiş ürün satışı yapılamıyor. İade her ne kadar pazar yeri satıcısının canını sıkan bir durum olsada trendyol satıcılarıda trendyoldan memnun.. Çünkü dev reklam bütçeleri ile piyasayı domine eden trendyol ciddi bir satış kanalı. Mantıklı fiyat ve ürünlerle pazar yerinde satışa başlayan satıcılardan başarılı olamamış çok az örnek vardır. Bu sebeplerden listemizin başına trendyolu ekliyoruz.


Daha sonra satıcıların ve tüketicilerin tercihi olarak hepsiburada öne çıkıyor. Satıcıların için katalog mantığı ve kullanıcı paneli adete birer işkence olsada, hepsiburada kemik bir müşteri kitlesi ile satıcılar için önemli bir alternatif olarak ortaya çıkıyor. Yüzde 25 ilk bir memnuniyet pazar payı ile piyasanın 4 te 1 rini domine etmek başarlı bir sonuç ve trendyoldan sonraki ibremizi hepsiburadaya çevirmeyi sağlıyor.


Listemizin 3. sırasında n11 var, n11 eski görkemli günlerini aratsada hala fena olmayan satış grafiklerine sahip. Reklam bütçesi ve tanıtım olarak rakiplerinin çok altında kaldığı için bu pazar yerinde bir gevşeme mevcut ama hala atak yapabilme şansı ile birlikte, tüketicinin ve pazar yeri satıcılarının 3. tercihi olması n11 de mağaza açmak için çok yeterli bir sebep.


Listemizin son sırasında gittigidiyor var, reklam ve tanıtım harcamalarını rakiplerine oranla belli bir miktarda arttırsada yinede tüketicinin tercih ettiği bir alan. 


Özetlersek bu sıralamamızı trendyol, hepsiburada, n11, gittigidiyor şeklinde yapabiliriz ama başta söylediğimizi tekrarlamakta fayda var bu sılamaya girsin yada girmesin tüm pazar yerlerinde olmalıyız, marka bilinirliğini artırmak ve satışlarımızı çoğaltmak bu yoldan geçiyor.


Bol satışalar dileriz.